2810 228 226 mika@mikatravel.eu

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

(0 Review)
Τιμή
Από€1,900
Τιμή
Από€1,900
* Please select all required fields to proceed to the next step.

Proceed Booking

Save To Wish List

Adding item to wishlist requires an account

227

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Για Κρατήσεις και Τροποποίηση του ταξιδιού καλέστε στο :
+30 2810 228 226

mika@mikatravel.eu

Γιατί Να Επιλέξετε Εμάς?

 • ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
 • ΑΜΕΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
 • ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
 • ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΕΛΑΤΕΣ
08 - 19 Μαρτίου 2020
Πληροφορίες

ΟΥΖΜΠΕΚΙΣΤΑΝ

Τασκένση – Σαμαρκάνδη – Μπουχάρα – Χίβα – Νουκούς

08 -19/03/20

«Το Ανατολίτικο όνειρο»

 «Οι λέξεις μπορεί να αποτρέψουν καταστροφικές συγκρούσεις, οι λέξεις μπορεί να αποκαταστήσουν τους νεκρούς στη ζωή» (Αλισέρ Ναβάϊ, Ουζμπέκος ποιητής, 1441-1501). Η γνωριμία με τη μακρινή Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας, ίσως να είναι ευκολότερη αν η προσέγγιση γίνει μέσω του πολιτισμού της, σύμφωνα με την παραπάνω ρήση. 

Γιώργος Σχορετσανίτης, «Περιδιαβαίνοντας στις μυθικές πολιτείες του Ουζμπεκιστάν», εκδόσεις Οδός Πανός, Αθήνα 2018.

1η μέρα   Κυριακή  08/03/20 : Ηράκλειο – Αθηνα –  Τασκένδη (μεσω Κων/λης)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη μέσω Κωνσταντινούπολης .

2η μέρα   Δευτέρα  09/03/20 :  Τασκένδη

Άφιξη νωρίς το πρωί στην Τασκένδη , πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας, με μία σύντομη εισαγωγή καθοδόν από  τον ξεναγό μας για την πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά της Τασκένδης. Άφιξη στο ξενοδοχείο μας  για τακτοποίηση και ξεκούραση στα δωμάτια μας. Νωρίς το απόγευμα  μετά από την ολιγόωρη ανάπαυσή μας θα αναχωρήσουμε για μια πρώτη γνωριμία της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα περιηγηθούμε στην περιοχή γύρω από την πλατεία Ανεξαρτησίας και άλλα φημισμένα ιστορικά και πολιτιστικά αξιοθέατα. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

3η μέρα Τρίτη 10/03/20: Τασκένδη

Πρωινό στο ξενοδοχείο και γνωριμία με το παλιό κομμάτι της πόλης. Στην ξενάγηση που ακολουθεί, θα επισκεφθούμε το αρχιτεκτονικό συγκρότημα Χαζράτ Ιμάμ στου οποίου τη μεντρέσα Barak Khan φυλάσσεται το κοράνι του Osman, ένα από τα πρώτα χειρόγραφα, γραμμένο αμέσως μετά το θάνατο του προφήτη Μωάμεθ και φυλασσόμενο για αιώνες στο χαλιφάτο της Βαγδάτης απ’ όπου ο Ταμερλάνος το έφερε στο Ουζμπεκιστάν. Ακολουθεί η επίσκεψή μας στο Χοσρου Βazaar, που βρίσκεται στην ίδια θέση από τον 9ο αιώνα όταν όλες οι πύλες της πόλης οδηγούσαν εδώ που σήμερα στέκει ανακαινισμένο μεν, διατηρώντας δε τα στοιχεία της αρχικής ανατολίτικης αρχιτεκτονικής. Εδώ πωλούνται τα προϊόντα της Κ. Ασίας. Στη συνέχεια θα κλείσουμε τη μέρα μας με την επίσκεψη στο Εθνολογικό μουσείο για να πάρουμε μια γεύση από το πολιτιστικό και ανθρωπογεωγραφικό μωσαϊκό, όχι μόνο του Ουζμπεκιστάν αλλά της ευρύτερης περιοχής της Κ Ασίας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

4η μέρα Τετάρτη 11/03/20: Τασκένδη – Σαμαρκάνδη

 Συνεχίζουμε σήμερα με το τραίνο για την ιστορική πρωτεύουσα του Ταμερλάνου, τη θρυλική Σαμαρκάνδη, που δικαιολογημένα αποκαλείται η “Ρώμη της Ανατολής” και το “μαργαριτάρι του μουσουλμανικού κόσμου”. Άφιξη και πρώτη γνωριμία με την πόλη, που θα ξεκινήσει με την επίσκεψή μας στον αρχαιολογικό χώρο της Αφροσιάμπ. Συνεχίζουμε με το εξαιρετικής ακριβείας αστεροσκοπείο του 15ου αιώνα, που είχε κατασκευάσει ο εγγονός του Ταμερλάνου, ο Ούλουγκ Μπεκ, ο οποίος ήταν λάτρης των επιστημών και κυρίως της αστρονομίας. Ολοκληρώνουμε με επίσκεψη στη νεκρόπολη Σαχ-ι-Ζίντα, με τις πανέμορφα διακοσμημένες προσόψεις και τους γαλάζιους τρούλους των είκοσι μαυσωλείων της να αστράφτουν κάτω από τον ήλιο, ανάμεσα στα οποία και του ξαδέλφου του προφήτη Μωάμεθ, του Κουσάμ ιμπν Αμπάς, που έφερε στην περιοχή το Ισλάμ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

5η   μέρα Πέμπτη   12/03/20:  Σαμαρκάνδη

Μία ιδέα της μακρόχρονης ιστορίας της Σαμαρκάνδης είναι το γεγονός ότι η πόλη γιόρτασε το 1970 τα 2500 χρόνια από την ίδρυσή της. Ήταν επαρκώς μεγάλη (και γνωστή ως Μαρακάνδα) ώστε να διαχειμάσει εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος το 328 π.Χ.Η Σαμαρκάνδη ακολουθεί την ιστορία των πόλεων της περιοχής, με τη διαφορά ότι υπήρξε ο κυριότερος εμπορικός κόμβος στην Κεντρική Ασία. Ο πλούτος της την έκανε έδρα δυναστειών (Samanids {875}, Quarakhanids {999}, Seljuks {1073}, Qarakhitai {1411}, Χοράσμιοι {1210}) αλλά και μήλον της έριδος, γεγονός που οδήγησε στη χειρότερη καταστροφή της πόλης το 1221. Η χρυσή εποχή της ήταν κατά την κυριαρχία του Ταμερλάνου και των διαδόχων του, των Τιμουριδών, τον 14ο-15ο αι., εποχή στην οποία ανάγονται τα περισσότερα μνημεία της πόλης. Κατά τη σημερινή ξενάγηση λοιπόν θα γνωρίσουμε την πλατεία Pεγκιστάν (το όνομά της σημαίνει “αμμώδες μέρος”), το εμπορικό κέντρο της Μεσαιωνικής Σαμαρκάνδης. Η πλατεία περιβάλλεται από τρία εξαιρετικά οικοδομήματα: τους μεντρεσέδες Ουλουγκμπέκ, Σερ Ντορ και Τίλα Κόρι. Θα συνεχίσουμε με το Tέμενος της Mπιμπί Xανούμ, της ευνοούμενης πανέμορφης Κινέζας συζύγου του Ταμερλάνου. Θα περιηγηθούμε στο παρακείμενο παζάρι Σιαμπ και θα κλείσουμε την ημέρα μας παρακολουθώντας μια φολκλορική παράσταση. Διανυκτέρευση.

 

 

6η   μέρα Παρασκευή 13/03/20:  Σαμαρκάνδη – Σαχριζάμπς – Μπουχάρα (110 χλμ -260 χλμ)

Το πρωί θα αναχωρήσουμε για Σαχριζάμπς (Shakhrisabz), την “πράσινη πόλη”. Η πόλη αυτή βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Karadayara και είναι η γενέτειρα του Ταμερλάνου. Ο “Τιμούρ ο κουτσός” (Timur-i-lenk) γεννήθηκε εκεί το 1336 και μέχρι το θάνατό του το 1405 κατέσφαξε την Ασία. Η δυναστεία των Τιμουριδών διήρκεσε στην περιοχή μέχρι το 1506, αλλά επεκτάθηκε στην Ινδία το 1526 από τον Μπαμπούρ. Ο Ταμερλάνος και οι διάδοχοί του κόσμησαν τη γενέτειρά του γενναιόδωρα, όπως μαρτυρούν τα επισκέψιμα οικοδομήματα της πόλης – το Ak Saray (Λευκό Παλάτι), τα τζαμιά Kok Gumbaz και Doru Tilovat αλλά κυρίως τον ταπεινό τάφο που είχε προνοήσει για τον εαυτό του ο μεγάλος αυτοκράτορας.. Συνεχίζουμε για τη θρησκευτική και πολιτιστική καρδιά της Κεντρικής Ασίας, τη γοητευτική Μπουχάρα, μια πόλη με πολυτάραχη ιστορία, σταθμό στον Δρόμο του Μεταξιού μέχρι τον 16ο αιώνα, όταν οι ναυτικές οδοί αντικατέστησαν τους δρόμους των καραβανιών. Άφιξη, μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Παραδοσιακό δείπνο και διανυκτέρευση.

7η   μέρα Σάββατο 14/03/20: Μπουχάρα (ξενάγηση)

Μπουχάρα η Ιερή”, “Στυλοβάτης της Πίστης”, “Μπουχάρα η Ευγενής” είναι μερικά από τα προσωνύμια που δόθηκαν κατά  καιρούς στην πόλη. Βρίσκεται στο Δέλτα του ποταμού Zaravsan, παραποτάμου του Ώξου. Οι απαρχές της πόλης ανάγονται στον 1ο αι. μ.Χ., αλλά η άνοδός της ήλθε μετά την Αραβική κατάκτηση το 709, οπότε κατέστη θρησκευτικό, πολιτικό και πολιτιστικό κέντρο. Υπήρξε έδρα δυναστειών από τον 9ο αι. (Σαμανίδες) μέχρι την κατάκτησή της από τους Μπολσεβίκους το 1917. Υπέφερε πολύ από τις μογγολικές επιδρομές – ο Τζένκινς Χαν έσφαξε όλο τον ανδρικό πληθυσμό στην κεντρική πλατεία – αλλά ανέκαμψε πλήρως τον 16ο αι.

Μαυσωλεία, τζαμιά, μεντρεσέδες, παλάτια, σκεπαστές αγορές, μιναρέδες κλπ., που χρονολογούνται από τον 9ο έως τον 19ο αι., συνθέτουν ένα καθαρά κεντροασιατικό χώρο, που παρά τις επανειλημμένες καταστροφές, διατηρήθηκε σε αξιοθαύμαστο βαθμό.

Το πρωί λοιπόν θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση αυτής της πόλης που γοήτευσε διανοούμενους και καλλιτέχνες. Θα επισκεφθούμε αρχικά το καλοκαιρινό παλάτι του τελευταίου Εμίρη της Μπουχάρας και στη συνέχεια θα επικεντρωθούμε στα μνημεία του κέντρου: θα δούμε τζαμιά και μεντρεσέδες που χτίστηκαν όταν η πόλη άκμαζε, δηλαδή μεταξύ 9ου και 19ου αι. Η κεντρική της πλατεία είναι χτισμένη γύρω από μια δεξαμενή

 

8η   μέρα Κυριακή 15/03/20: Μπουχάρα – Χίβα

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για μία οδική διαδρομή με προορισμό την πιο καλοδιατηρημένη μεσαιωνική πόλη της Κεντρικής Ασίας, την Χίβα. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

 

9η   μέρα Δευτέρα  16/03/20  :  Χίβα

Η Χίβα κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Κεντρικής Ασίας, μιας και είναι η τελευταία πολιτεία που έπεσε κατά την επέλαση του τσαρικού στρατού. Η πόλη, που υπήρξε επί αιώνες πρωτεύουσα του Εμιράτου της Χορεσμίας, αποτελεί ένα πολύτιμο πετράδι της χώρας. Καλά διατηρημένη, αφού βρίσκεται υπό την προστασία της ΟΥΝΕΣΚΟ, η αρχαία πόλη περιβάλλεται από ψηλά τείχη με τέσσερις πύλες. Η αύρα της εξωτικής Ανατολής μας μεταφέρει πολλούς αιώνες πίσω, στις ένδοξες ημέρες της πόλης. Η σημερινή μας περιήγηση στα πλακόστρωτα δρομάκια της Χίβα θα μας αποκαλύψει, τζαμιά, χάνια, μεντρεσέδες, χαμάμ, παλάτια, σπίτια με βαριές, σκαλιστές πορτοσιές σκεπαστά παζάρια και υπέροχους μιναρέδες με λείες επιφάνειες, διακοσμητικούς δακτύλους και εμαγιέ επενδύσεις σε αποχρώσεις τιρκουάζ, λαδί, γκρι, μπλε και σμαραγδί. Ανάμεσά τους και ο περίφημος Ημιτελής Μιναρές. Αν είχε ποτέ αποπερατωθεί θα ήταν σήμερα η δεσποτική σιλουέτα της πόλης. Το ενδιαφέρον μας απογειώνεται καθώς μια-μια ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μας οι ομορφιές της: το μαυσωλείο Παχλεβί Μαχμούντ, η ιδιαίτερη πρόσοψη του φρουρίου Κούνια Αρκ, ο Μιναρές του Ισλάμ Χότζα κ.ά. Δείπνο σε τοπικό  εστιατόριο με σόου. Διανυκτέρευση.

 

 

10η μέρα Τρίτη 17/03/20:  Χίβα  – Αγιαζκαλά – Νουκούς

Σήμερα, μετά το πρωινό θα μεταφερθούμε οδικώς στη πόλη Νουκούς χτισμένη στη μέση της ερήμου. «Όλοι οι πολιτισμοί είναι μακρινοί συγγενείς διότι πηγάζουν από τον άνθρωπο», Ρήση του Al Birunι (973-1048), φιλόσοφος και επιστήμονας, του οποίου το όνομα φέρουν ένας αστεροειδής και ένας κρατήρας της σελήνης, γεννήθηκε στη πόλη Kath, μετανομασθείσα προς τιμή του, Μπιρουνί, το 1957 και βρίσκεται 55 χλμ από τη Χίβα καθοδόν για τη Νουκούς, πρωτεύουσα του αυτόνομου σήμερα Καρακαλπακστάν. Καθοδόν και περνώντας στις παρυφές της ερήμου Kkyzylkum με τους κόκκινους αμμόλοφους, θα σταθούμε για να επισκεφθούμε τα ερείπια δύο κάστρων της ερήμου του 3ου και 4ου αιώνα .Χ. αλλά και θα φωτογραφηθούμε στον ποταμό Αμου Ντάρια, τον Ωξό ποταμό που πέρασε ο Μέγας Αλέξανδρος φθάνοντας στην Υπερωριακή χώρα. Έπειτα  συνεχίζουμε  με μια διαδρομή 2 χιλιομέτρων για να φτάσουμε στο Γιουρτ μία κατασκήνωση νομάδων για ένα μεσημεριανό πικ – νικ . Στη συνέχεια αναχωρούμε για την Νουκούς όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

 

11η   μέρα Τετάρτη  18/03/20  :   Νουκούς – Τασκένδη

Πρωινό και αναχώρηση για το αρχαιολογικό συγκρότημα Μιζντακάν και το Μουσείο τέχνης  Ιγκόρ Σαβίτσκι και τη μοναδική συλλογή του έργων Αβαν Γκαρν. Θα έχουμε χρόνο ελεύθερο και έπειτα συνεχίζουμε για το αεροδρόμιο για την πτήση μας για Τασκένδη. Άφιξη και μεταφορά μας  σε τοπικό εστιατόριο για δείπνο πριν την αναχώρηση μας

 

12η   μέρα Πέμπτη  19/03/20  :    Τασκένδη – Αθήνα – Ηράκλειο

Αμέσως μετά το δείπνο μας θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας

 

ΤΙΜΗ: 1900€ το άτομο σε δίκλινο μαζί με φόρους αεροδρομίων

Διαφορά μονόκλινου 290€

 

Η τιμή περιλαμβάνει:

 1. Αεροπορικά εισιτήρια με ΤΚ Αθήνα – Τασκένδη – Αθήνα
  1. 8 MAR ATH-IST/TAS 14.45-120/00.55-07.40
  2. 19 MAR TAS-IST/ATH 03.25-06.55 /08.30-09.10
 2. Δέκα (10) διανυκτερεύσεις στα προτεινόμενα ξενοδοχεία
  1. Τασκένδη/City Palace Hotel 4*
  2. Σαμαρκάνδη/Registan Plaza Hotel 4*
  3. Μπουχάρα/ Asia Bukhara hotel 4*
  4. Χίβα/ Asia Khiva hotel 4*
  5. Νουκους/Hotel Jipek 3*
 3. Πτήση εσωτερική από Νουκούς – Τασκένδη
 4. Τρένο από Τασκένδη προς Σαμαρκάνδη
 5. Πρωινά στα ξενοδοχεία και δείπνο σε τοπικά εστιατόρια (ημιδιατροφή)
 6. Το πρόγραμμα της εκδρομής όπως περιγράφεται παραπάνω
 7. Οι είσοδοι σε όλους τους επισκέψιμους χώρους που αναφέρονται στο πρόγραμμα
 8. El – Merosi Θέατρο
 9. Show στη Χίβα
 10. Όλοι οι φόροι ξενοδοχείων και αεροδρομίων
 11. Ένα μπουκαλάκι νερό ημερησίως
 12. Αποσκευή κατ΄άτομο

 

 

Δεν περιλαμβάνονται τα φιλοδωρήματα που θα εισπραχθούν τοπικά ανάλογα τον αριθμό των συμμετοχών

 

Για την παραπάνω εκδρομή απαραίτητο διαβατήριο με εξάμηνη λήξη από την ημερομηνία επιστροφής

 

Το Ουζμπεκιστάν είναι δύο ώρες μπροστά από την Ελλάδα

 

 

PDF

Χάρτης
Φωτογραφίες